ZHODNOCENÍ X. KONFERENCE ELEKTROTECHNIKŮ 2021



Ve dnech 23. – 24. září 2021 se konala X. mezinárodní konference „Elektrická zařízení používaná při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem, jejich bezpečnost a nové trendy“.

Samotný program byl připraven tak, aby účastníci mohli pojmout co nejširší záběr informací napříč všemi oblastmi provozu jak elektrických, tak všech ostatních technických zařízení. Takže se v tomto trendu některé přednášky věnovaly tématům z oblasti zkušeností s jejich provozováním v souladu s právními předpisy a technickými normami. Prostor však byl dán i problematice týkající se nesprávného, někdy až nebezpečného, používání technických zařízení. Nezapomnělo se ani na anonymní mimořádné události, na jejichž základě bylo možné čerpat zkušenosti, aby se v provozu co nejvíce předcházelo jejich opakování. Zmíněny byly i novinky v oblasti elektrických zařízení. Ve skvělém kontrastu s těmito vstupy působily náměty týkající se historie používání elektrických zařízení a legislativních dějin. Zmíněna byla i požární (ne)bezpečnost elektrických zařízení, například i elektromobilů.

V neposlední řadě byli přítomní zkrácenou formou seznámení s návrhem nové vyhlášky o vyhrazených elektrických zařízeních v hornictví a při nakládání s výbušninami. Vzhledem k obsáhlosti tohoto předpisu nebylo možné ve dvacetiminutovém vstupu v dostatečné formě seznámit přítomné s tímto předpisem. Především proto se účastníci usnesli na tom, že se zorganizuje seminář, nejlépe dvoudenní, který bude věnován výhradně tomuto tématu. Navrhovaný termín k uspořádání byl stanoven předběžně na leden nebo únor 2022, kdy se předpokládá, že bude tato vyhláška před vydáním.

Významnou částí konference obecně má být i neformální část, kdy si přítomní vymění zkušenosti ze svých provozů a popovídají si o všem možném, co se jim podařilo, ale i o tom, co je trápí. Tato konference naplnila očekávání i v této oblasti, a to hlavně ve čtvrtek po hlavním přednáškovém programu, kdy se konalo příjemné taneční představení a večer při živé hudbě. Neformální setkání bylo o to cennější, že se tři roky podobné akce především z důvodů mimořádných opatření nekonaly. A tak bylo co dohánět.

Tentokrát byl místem pořádání konference Resort Sobotín, což se ukázalo jako správné rozhodnutí, neboť se jedná o důstojný areál s vhodnými prostory pro přednášení a s vynikajícím technickým zázemím. To napomohlo k důstojnému průběhu konference.

Pokud můžeme zhodnotit tuto událost jako celek, jednalo se o vydařenou akci, za což je správné a slušné poděkovat organizátorovi, firmě Montanex, a.s., a především jejímu řediteli panu Aleši Rettovi, a přát si, aby se podobné akce konaly na stejné úrovni i v budoucnosti.

Tak brzy na shledanou a Zdař Bůh!



Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.

Vyhledávání v obsahu



@ SPOJENEC 2019. All rights Reserved.